Οικολογική μετάβαση - η εκπαιδευτική διάσταση

image dimension.jpg (0.3MB)
H συνοδεία κοινωνικών ομάδων ή ατόμων σε προγράμματα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό ενθαρρύνει τις διαδικασίες μάθησης, συμβάλλοντας παράλληλα στο να εγκαθιδρυθούν αειφόρα, δίκαια και ζωντανά οικολογικά κοινωνικά συστήματα.
Οι πρακτικές αυτές ξεπερνούν την απλή κατανόηση των βιοφυσικών πτυχών του περιβάλλοντος. Αποτελούν μέρος της (ανα) κατασκευής των σχέσεων μεταξύ του ατόμου, της κοινωνικής ομάδας και του περιβάλλοντος (Sauvé, 1997) και συνεπώς συνεισφέρουν στην απόκτηση ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων.

Αναφορικά με την ενότητα αυτή

Πως ο διάλογος σε επίπεδο κοινότητας θα αποκτήσει εκπαιδευτική διάσταση

Από αυτούς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ) ζητείται όλο και πιο συχνά να διαμεσολαβήσουν για να εμψυχώσουν τον διάλογο σε τοπικο επίπεδο
γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος, τα οποία όμως έχουν άμεση σχέση με ζητήματα πολιτικής, οικονομικά... και τα οποία συνήθως είναι εξαιρετικά σύνθετα.
Στις περιπτώσεις αυτές ο εμπλεκόμενος φορέας (Δήμος, δημόσια επιχείρηση κλπ) ζητάει από έναν εκπαιδευτικό-διαμεσολαβητή να βοηθήσει στην επίλυσή τους.

image import.jpg (8.4kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?Module4El/download&file=Mmap_Module_4GR1.pdf
Κάνοντας κλικ , εδώ μπορείτε να κατεβάσετε έναν εννοιολογικό χάρτη που περιγράφει το παιδαγωγικό υλικό αυτού του κεφαλαίου (αρχείο pdf εκτυπώσιμο σε μέγεθος Α3)

Λόγια ειδικών

Η συνοδεία για την οικολογική μετάβαση αποτελεί εκπαιδευτική διαδικασία

Πρόκειται για έναν ενεργό και έμμεσο τρόπο εκπαίδευσης ατόμων ή μιας ομάδας, όπου ο συνοδός είτε συντονίζει είτε παρακολουθεί. Συμμετέχει και συνεισφέρει, αλλά
με τρόπο ώστε να διευκολύνει την πρόοδο του σχεδίου και την στήριξή του από τους συμμετέχοντες. Υπάρχει συγχρόνως σήμερα μεγάλη συζήτηση για εμψύχωση και ‘διευκόλυνση’.

Η εκπαιδευτική διάσταση

στη διαδικασία της συνοδείας μπορεί να γίνει αντιληπτή με δύο τρόπους: - είτε από την πλευρά του εμψυχωτή ή του συνοδού και στην αυτή περίπτωση θέτει εκ των προτέρων εκπαιδευτικούς στόχους.
- είτε από την πλευρά της άτυπης εκπαίδευσης, όπου η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει ένα άτομο ή μια ομάδα.
image lignefine.png (0.3kB)

Η ΕΑΑ, βασικές έννοιες και προβληματική

image fiche.jpg (5.4kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?EnjeuXEl
Στη δεκαετία του 1990, η έννοια της ‘βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξης εμφανίστηκε ως η σύγχρονη απάντηση στο πρόβλημα των υλικών ορίων της οικονομικής ανάπτυξης. Η υιοθέτηση της επηρέασε την προβληματική που είχε αναπτύξει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, οδηγώντας στην προώθηση της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ).

Η συστημική προσέγγιση: μια διδακτική προσέγγιση για την ΕΑΑ

fiche.jpg
Η πιο γνωστή και αρμόζουσα μεθοδολογική προσέγγιση για την παρουσίαση και κατανόηση της πολυπλοκότητας των περιβαλλοντικών ζητημάτων είναι η συστημική προσέγγιση.

Η ΕΑΑ στην πράξη: Τρείς βασικές προσεγγίσεις

image pictofiche.png (0.7kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?CourantSEl
Υπάρχουν πολλές κατηγοριοποιήσεις των διαφορετικών κατευθύνσεων της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ). Οι κύριοι θεωρητικοί του χώρου θεωρούν ότι οι τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις της εκπαιδευτικής έρευνας (τρία 'επιστημολογικά παραδείγματα': κανονιστικό, ερμηνευτικό και κοινωνικά κριτικό παράδειγμα) επιτρέπουν να διακρίνουμε τρεις βασικές κατευθύνσεις στην ΕΑΑ.

Η συνοδεία σχεδίων οικολογικής μετάβασης σε τοπικό επίπεδο: εργαλείο για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη

fiche.jpg
Οι διαδικασίες συνοδείας και υποστήριξης κοινωνικών ομάδων ή ατόμων σε έργα που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα αποσκοπούν στην προώθηση μιας δυναμικής αειφόρου, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Παραδείγματα πρακτικών και διαφορετικών προσεγγίσεων στην ΕΑΑ – Εκπαιδευτικά βίντεο

image pictofilm.png (2.9kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?Videos
Ο συνοδός διαθέτει όλα τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) για να εισαγάγει μια παιδαγωγική διάσταση, είτε εμψυχώνοντας ο ίδιος την ομάδα, είτε συνεργαζόμενος με εκπαιδευτικούς ειδικευμένους στην ΕΑΑ.

Διαφορετικές προσεγγίσης για την ΕΑΑ: σενάριο χρησης των βίντεο σε διαδικασία επιμόρφωσης

image pictooutil.png (1.8kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?Module4/download&file=M44b_Scnario_dexploitation_Vidos_EEDD.pdf
Αυτό το εκπαιδευτικό εργαλείο, συμπληρωματικό του προηγούμενου, παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια χρήσεις των παραπάνω βίντεο σε κατάσταση επιμόρφωσης, έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να διακρίνουν τις διαφορετικές προσεγγίσης της ΕΑΑ. (αρχείο pdf)

Η εκπαιδευτική διάσταση της συνοδείας

image pictooutil.png (1.8kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?Module4/download&file=M46_Fiche_interview.pdf
Στο πλαίσιο της συνέντευξης με έναν συνοδό ή με ένα άτομο που συμμετέχει στη συλλογική διαδικασία, ο παρακάτω οδηγός βοηθά στο να γίνει διακριτός ο εκπαιδευτικός ρόλος της συνοδείας ενός σχεδίου-έργου για την οικολογική μετάβαση και την αειφόρο ανάτπυξη. (αρχείο pdf)

Cà Matta (Ιταλία): η εκπαιδευτική διάσταση της συνοδείας

Μια καθοδηγούμενη εκδρομή στο δάσος με μια ομάδα μικρών παιδιών προωθεί τις δημιουργικές ικανότητες, την περιέργεια και τα συναισθήματα των συμμετεχόντων. Αυτό το βίντεο υπογραμμίζει την απόκτηση γνώσεων για το περιβάλλον,
την συνειδητοποίηση της σημασίας των χώρων πρασίνου και τη συναισθηματική διάσταση της εμπειρίας της ομάδας των παιδιών στο δάσος.

Actualités Un réseau en Europe Vidéothèque