Αειφόρος ανάπτυξη και οικολογική μετάβαση


image Module1.jpg (7.5kB)
Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης – κυρίαρχο σύνθημα στις μέρες μας – συσχετίζεται συχνά με μια σειρά από όρους, όπως η ‘καθαρή παραγωγή’, η ‘κυκλική οικονομία’, η ‘πράσινη ανάπτυξη’, η ‘προσαρμογή’ για την αντιμετώπιση της επείγουσας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής...
Πρόκειται για εργαλεία και στρατηγικές οικολογικής μετάβασης στην πορεία προς ένα «βιώσιμο μέλλον», που σχετίζονται με μια ηθική της υπευθυνότητας και έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικολογικών ισορροπιών και κατά συνέπεια, της ευημερίας των ανθρώπινων κοινωνιών.

«Η διαδικασία της οικολογικής μετάβασης αναφέρεται σε αλλαγές στις πρακτικές και τον τρόπο ζωής, στην οικονομική ανάπτυξη και στον προγραμματισμό, όπου τα άτομα και οι φορείς που εμπλέκονται στην εκκίνηση της διαδικασίας αυτής συμμετέχουν σε έναν πειραματισμό εκμάθησης»
Rob Hopkins, 2014, "αλλάζουν τον κόσμο!", Εκδόσεις Seuil


Σχετικά με την ενότητα αυτή

Η ενότητα αυτή στόχο έχει να παράσχει στοιχεία για τη διευκρίνιση των εννοιών της οικολογικής μετάβασης και της αειφόρου ανάπτυξης:
• βασικές γνώσεις για τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης όπως αυτοί έχουν οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη,
• περιγραφές υποδειγματικών πρωτοβουλιών οικολογικής μετάβασης με στόχο την οικολογική και αειφόρο ανάπτυξη στις χώρες εταίρους του έργου ETRES (με αναφορά στους μοχλούς ενίσχυσης και στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρωτοβουλίες αυτές),
• βασικά ζητήματα που αφορούν τον -συχνά συγκρουσιακό- κοινωνικό διάλογο γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη (κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά και ιδεολογικά ζητήματα),
• τις σχέσεις αυτών των εννοιών με το ζήτημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης μας, τόσο σε εννοιολογικό επίπεδο (τα θεμέλια μιας ηθικής της ευθύνης) όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο (μέσω του παραδείγματος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης).

Πως χρησιμοποιείται αυτή η ενότητα

Τα κείμενα που παρουσιάζουν τις βασικές έννοιες καθώς και οι περιγραφές εμπειριών στις χώρες εταίρους του έργου ETRES, καθιστούν δυνατή την αποτύπωση των κυρίαρχων ζητημάτων που θέτει το πρόταγμα της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογικής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται για εκπαιδευτικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για συζήτηση, σε οποιαδήποτε διαδικασία εκπαιδευτικής πρακτικής: κατά τη διάρκεια σεμιναρίων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αυτό-επιμόρφωσης, αλλά και κατά τη διάρκεια έργων συνοδείας πρωτοβουλιών οικολογικής μετάβασης, ώστε να οριστεί συλλογικά το τι είναι ένα σχέδιο οικολογικής μετάβασης.

image import.jpg (8.4kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?Module1/download&file=Mmap_Module_1.pdf
Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε ,να κατεβάσετε έναν εννοιολογικό χάρτη που περιγράφει το παιδαγωγικό υλικό αυτού του κεφαλαίου (αρχείο pdf εκτυπώσιμο σε μέγεθος Α3)

Λόγια των ειδικών

Να ενισχύσουμε τη δράση των πολιτών

Ένα έργο οικολογικής μετάβασης είναι πρωτίστως η υλοποίηση μιας ιδέας, ή μια ανάγκη που βαρύνει ή εντοπίζεται από ένα άτομο, μια ομάδα, μια κοινότητα (ομάδα κατοίκων, κλπ.). Μια ερώτηση που αφορά την οικολογία, το περιβάλλον, τη φύση

Η έννοια της οικολογικής μετάβασης

Το βίντεο αυτό του ιταλικού κινήματος Transition Italia, αναλύει την έννοια της οικολογικής μετάβασης. (βίντεο στα ιταλικά με υπότιτλους στα αγγλικά)

Οι έννοιες


έννοιες της οικολογικής μετάβασης και της αειφόρου ανάπτυξης

Η σελίδα αυτή παρουσιάζει τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογικής μετάβασης και τις συνθήκες εμφάνισής τους ...
Voir (0.5MB)

Η ατζέντα 2030 και οι στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη

image pictofiche.png (0.7kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?AgendA
Η σελίδα αυτή εξηγεί τι είναι η ατζέντα 2030 και ποιοι είναι οι 17 στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης (SDG) που θεσπίστηκαν από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Μια κριτική προσέγγιση για την αειφόρο ανάπτυξη

image pictofiche.png (0.7kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?CritiquE
Πολυάριθμες επιφυλάξεις εκφράζονται από τους εκπαιδευτικούς παράγοντες όσον αφορά τη χρήση του όρου «βιώσιμη ανάπτυξη», τις ιδεολογικές αναφορές που υποκρύπτει και τα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απορρέουν από αυτή.

Το ζήτημα της ηθικής της ευθύνης

fiche.jpg
Το ζήτημα της ηθικής της ευθύνης βρίσκεται στο επίκεντρο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η έννοια της ευθύνης στην εκπαίδευση

fiche.jpg
Πώς να εισαγάγουμε το ζήτημα της ηθικής σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, μέσω εννοιών όπως το «οικολογικό αποτύπωμα», το «δίκαιο εμπόριο» και το «οικολογικό χρέος».

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

fiche.jpg
Η έννοια της ευθύνης δεν αφορά μόνο τους τομείς της προσωπικής ή πολιτικής ηθικής, αλλά συνδέεται πλέον και με τον οικονομικό τομέα, ιδίως με τον επιχειρηματικό κόσμο.
image lignefine.png (0.3kB)

Πρωτοβουλίες βάσης

Ανάβρα: μια υποδειγματική εμπειρία οικολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα

image pictoterrain2.png (1.4kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?AnvarA
Η εμπειρία αυτού του απομονωμένου ελληνικού ορεινού χωριού, σε υψόμετρο 925 μέτρων, προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ανάπτυξη ενός προγράμματος οικολογικής μετάβασης με τη χρήση της μεθανοποίησης στη Γαλλία

image pictoterrain2.png (1.4kB)
Lien vers: https://etreserasmus.eu/?MethaN
Σε μια μικρή πόλη του Poitou-Charentes (Γαλλία) μια ομάδα αγροτών πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της μεθανοποίησης. Το έργο αυτό έχει αγκαλιάσει ο τοπικός πληθυσμός.

Το έργο “Porta del parco” στην Ιταλία: ένα παράδειγμα έργου οικολογικής και αλληλέγγυας μετάβασης

Ο στόχος της πρωτοβουλίας “Porta del parco” ήταν η αξιοποίηση μιας δημοτικής αγροτικής περιοχής, με τη συμμετοχή συλλόγων, άτυπων ομάδων και οικογενειών γύρω από την περιοχή αυτή, οι οποίοι εργάστηκαν για την
περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων και την αξιοποίηση τοπικών πόρων.

Βίντεο: Η έννοια της οικολογικής μετάβασης

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από την Transition Italia, το ιταλικό κίνημα για την οικολογική μετάβαση για να εξηγήσει την έννοια αυτή. Παρουσιάζεται ο Rob Hopkins και η συνάντησή του με τον Colin Campbell, ο οποίος ίδρυσε την ASPO,
τη διεθνή οργάνωση που μελετάει τα όρια στη χρήση ορυκτών καυσίμων. ‘Δεν υπάρχει πια χρόνος, πρέπει να αλλάξουμε την πορεία μας, πρέπει να εργαστούμε για τη μετάβαση’.

Translate this page

You can see a version of this page in English by clicking on the flag
_

Actualités Un réseau en Europe Vidéothèque